Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Aksöz’ün yürütücülüğünü yaptığı katı hal batarya üretilmesini hedefleyen proje, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmeye hak kazandı.
Dünyanın en büyük sivil AR-GE ve yenilik programı olan “Ufuk Avrupa Programı” kapsamında yeni nesil lityum iyon pillere (Li-Ion) göre daha güvenli operasyon imkanı sunan katı hal bataryalar, ilk defa bir Avrupa Birliği projesinde geliştirilecek.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Aksöz, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Biçer ile Hafik Kamer Örnek Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Mustafa Yılmaz’ın yer aldığı MOBILERS (Mobility ve Energy Researchers Team / Mobilite ve Enerji Araştırma Ekibi) ekibince hazırlanan “Rekabetçi ve Sürdürülebilir Bir Avrupa Batarya Değer Zinciri” konulu proje, 2022 yılı çağrılarında desteklenmeye hak kazandı.
Projede, TOGG, otobüs ve tramvay üreticisi BOZANKAYA AŞ ile otomotiv ve otomotiv-dışı kullanım için enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere kurulan SİRO da partner olarak yer almaktadır.
Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Ahmet Aksöz, “Proje kapsamında 4. nesil bataryalar olarak sınıflandırılan katı hal bataryalar kullanılarak batarya paketi oluşturulacak ve bu batarya paketine özgü batarya yönetim sistemi, ısıl yönetim sistemi ile yeni nesil pil paketi sistemi tasarlanacak, geliştirilecek ve doğrulanacaktır. Önemli ölçüde azaltılmış şarj sürelerine sahip uzun ömürlü pil paketi sistemleri gelecekte araçlarımızda yerini alacak ve uzun menzillerde güç sağlayacaktır.” diye konuştu.
Üçüncü nesil Li-Ion pillere göre daha güvenli operasyon imkanı sunan katı hal bataryaların bu proje ile ilk defa bir Avrupa Birliği projesinde geliştirileceğini vurgulayan Aksöz, “Proje kapsamında Sivas’ta bu pillerin bir araya getirilerek farklı kaynak yöntemleri ve bu yöntemlerin pilin kapasitesine, ömrüne ve yaşlanmalarına etkisi araştırılacaktır.” dedi.