Hat emniyeti endişesi olan ve “raylar oturmadığı için kaza riski” taşıdığı ileri sürülmesine rağmen, seçim öncesinde aceleyle açılan Ankara-Sivas Hızlı Tren hattı TBMM gündemine taşındı.
CHP Sivas Milletvekili Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi ve “Hatta, şartnameyi sağlamayan bazalt taşı kullanıldığı iddiası ve teknik şartnamenin değiştirildiği iddiası doğru mu? Söz konusu değişiklik hattın güvenliği için tehlike oluşturuyor mu?” diye sordu.
ANKARA/
Eksikliklere karşın seçim öncesinde açılan ve yol kontrolü yapan kılavuzun hattan çıktığı Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattı bir kez daha emniyet sorunları nedeniyle TBMM gündemine taşındı.
2008 yılında temeli atılan ve 6 yılda biteceği açıklanan ancak 15 yılda eksikleriyle açılan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattında faciadan dönüldü. Defalarca açılacağı ilan edilen ancak seçim öncesi aceleyle açılan tren hattında yoğun yağışların etkisiyle rayların ve traverslerin altındaki dolgu boşaldı ve klavuz lokomotif raylardan çıktı. Lokomotif tren sefere çıkmadan saatler önce gideceği hatta bir sorun var mı diye kontrol etme amacı taşıyan kılavuz, olası bir faciayı kısa bir süre önce haber vermiş oldu.
EKSİKLİKLER VE KAFADAKİ SORULAR GİDERİLMELİ
Bakanlığı ve yetkilileri daha önce, Meclis gündemine getirdiği soru ve araştırma önergeleri ile yaptığı konuşmalarla önceden uyardığını belirten CHP Sivas Milletvekili ve Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma Ve Turizm Komisyonu Üyesi Ulaş Karasu, vatandaşın can ve mal güvenliğini ilgilendiren bu gibi risk ve tehlikelerin tartışma konusu dahi yapılamayacağını söyledi.
Hat üzerindeki iddiaları mutlak surette dikkate alınması gerektiğini ve eksikliklerin giderilmesi gerektiğini vurgulayan Karasu, “Bu hatla ilgili vatandaşların ve bizlerin kafasındaki soru işaretlerinin bir an önce giderilmesi gerekiyor. Bu hattın güvenli, rahat bir ulaşım aracı olması gerekiyor” dedi. Karasu, 64 milyar TL’ye mal olduğu iddia edilen bu hattın yoğun yağışlarda ve kış koşullarının ağır geçtiği, kar yağışının yoğun olduğu bölgede bu yağışlardan bu derecede etkilenmesinin, zeminde çökmeler olması doğal olup olmadığını sorgulayan Karasu, “Eğer bir vatandaşımızın dahi burnunun kanadığı takdirde bunun hesabını kim verecektir? Bizim vergilerimizler yapılan bu hatta bizim şunu sormamız haktır. Harcanan parayı, şeffaflığı, güvenliği, rahatlığı tabii ki sorgulayacağız” dedi ve hattaki iddiaları bir kez daha TBMM gündemine getirdi.
BAZALT TAŞI İÇİN ŞARTNAME Mİ DEĞİŞTİ?
Geçen dönem konuyla ilgili verdiği soru önergesinin yasama dönemi sona erdiği gerekçesiyle hükümsüz sayıldığını ve yanıtsız bırakıldığını hatırlatan Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesinde “Bir demir ocağından getirilen bazaltın teknik şartnameyi sağlamadığı, yeterli dayanıklıkta olmadığı öne sürülmektedir” dedi. Karasu, Bakan’a şu soruları yöneltti: “Şartnameyi sağlamayan bazalt taşı kullanıldığı iddiası ve teknik şartnamenin değiştirildiği iddiası doğru mu? Söz konusu değişiklik hattın güvenliği için tehlike oluşturuyor mu? Hattın yapımı sırasında, mevsimsel değişikliklere, yağış ve ısı farklarına vereceği tepkilerin izlenebilmesi adına hangi testler yapılmıştır? Deneme seferleri yapılmış mıdır?” sorularına yanıt verilmesini talep etti.
Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdülkadir URALOĞLU tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96 ve 99’uncu maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Ulaş KARASU
Sivas Milletvekili
27.03.2023 tarih ve 7/80101 sayılı Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesine ait teknik şartnamenin değiştirildiği iddiasına ilişkin soru önergem, yasama dönemi sona erdiği gerekçesiyle hükümsüz sayılmış ve yanıtsız bırakılmıştır. Bu vesileyle, önergemde yer alan soruların yanıtlanması için yenilenmesi gerekmiştir.
Yapımına 2008 yılında başlanan 405 km hat uzunluğundaki Ankara-Sivas YHT hattı, 7 defa açılışının yapılacağı açıklanmasına karşın, aradan geçen 15 yılın sonunda 14.05.2023 Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçim’in arifesinde 26.04.2023 tarihinde açılmıştır.
Hattın bazı bölgelerinde yaşanan sorunlar, güzergahın bazı bölümlerinde yaşanan çökmeler hatta aksamalara neden olmaktadır. Son olarak 18.06.2023 tarihinde tren hattında “bölgesel ve etkili yağışa bağlı olarak kısmı bir alanda demiryolu altyapısının etkilenmesi” gerekçesiyle kılavuz tren deray yaşamış, hat belli bir süre trafiğe kapatılmıştır.
Bununla birlikte, hattın inşasında kullanılan ürünlerin teknik detaylarını çerçevelendiren teknik şartnamenin değiştirildiği iddia edilmektedir. Yozgat ili sınırları içerisinde bulunan bir demir ocağından getirilen bazaltın teknik şartnameyi sağlamadığı, yeterli dayanıklıkta olmadığı öne sürülmektedir. Söz konusu iddia ile birlikte değerlendirildiğinde, hattın güvenliğine ilişkin ciddi risk ve soru işaretleri oluşturmaktadır. Bu çerçevede;
- Ankara-Sivas YHT Hattında şartnameyi sağlamayan bazalt taşı kullanıldığı iddiası doğru mudur?
- İddiaya konu olan bazalt taşının kullanılmasına bağlı olarak teknik şartnamenin değiştirildiği iddiası doğru mudur?
- İddialar gerçeği yansıtıyorsa; değişikliğe neden ihtiyaç duyulmuş ve hattın hangi güzergahları için teknik şartnamede değişikliğe gidilmiştir?
- Söz konusu değişiklik hattın güvenliği için tehlike oluşturmakta mıdır?
- 06.2023 tarihinde Ankara-Sivas hızlı tren hattının belli bir süre kapanmasına ve kılavuz trenin deray yaşaması olayında, teknik şartnameyi taşımayan bazalt taşının bölgede kullanılmış olduğu iddiası doğru mudur?
- YHT Hattı’nın yapımı sırasında, mevsimsel değişikliklere, yağış ve ısı farklarına vereceği tepkilerin izlenebilmesi adına hangi testler yapılmıştır? Deneme seferleri yapılmış mıdır? Yapıldı ise sonuçları, yapılmadı ise gerekçesi nelerdir?
- Olayla ilgili olarak hazırlanan rapor ya da raporlar var mıdır? Var ise içeriği nedir? Olayla ilgili idari soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise sonuçları nelerdir?