Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, buzağı desteklemelerinde iki doğum arasının 15 ay olma zorunluluğu nedeniyle 1.000’in üzerinde çiftçinin mağdur olduğunu söyledi.
Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, buzağı desteklemelerinde yapılan değişiklikten vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, “Doğan bir buzağının destekleme kapsamında olabilmesi için iki doğum arası en fazla 15 ay (450 gün) olması gerekiyor. Aynı şekilde ilk doğum yapacak düvenin en fazla 27 aylık (810 gün) olma şartı getirildi. Çiftçi bunu neye göre ayarlayacak. Küpelemelerin aylar sonra yapıldığı, hayvanlardaki salgın hastalıkla mücadelenin yürütülemediği bir sistemde bunu çiftçilerimiz nasıl takip edecek. Her çiftleşmede buzağı olacak diye bir kural yok. Çiftçilerin önüne engeller çıkarmaktan başka bir şey değil. Üretmeyen destek veriliyor, üretene ise ağır şartlar getiriliyor ki çiftçi tamamen üretimden el çeksin” dedi.
BUZAĞI DESTEKLEMELERİ 750 TL OLMALI
Buzağı desteklemelerinin hala 470 TL olarak ödendiğine de dikkat çeken Çoban, “Artan girdi maliyetleri ortada, yem, ilaç ve diğer kalemlerde inanılmaz artışlar söz konusuyken buzağı desteklemeleri hala 470 TL. Sistemin geçtiğimiz yıllardaki gibi çiftçilerimizin beyanına göre buzağıların kayıt altına alınması ve küpelemelerin yapılmasını talep ediyoruz. Ayrıca buzağı desteklemelerinin de en az 750 TL olarak güncellenmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.
TARIM PLATFORMU MEMUR ZİHNİYETİYLE YÖNETİLİYOR
Sivas Tarım Platformu Başkanlığı görevini de yürüten Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız’ın tarım paydaşlarıyla gündeme getirmesi gerektiğini dile getiren Başkan Çoban, “Sivas genelinde hayvan küpelemelerinde, salgın hastalıklarla mücadelede ciddi sorunlar yaşanıyor. 2019 yılında doğan buzağıların Yüzde 30-35’i öldü. Bu anlamda hiçbir çalışma yapılmıyor. İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinde personel yetersiz. Çiftçilerimiz böylesine bir sisteme mahkum ederek mağdur edilecek. Sözde tarım paydaşlarından oluşan ve çiftçilerin sorun ve sıkıntılarının ele alınarak çözüm üretilmesi beklenen Tarım Platformunun başkanı Tarım İl Müdürü Seyit Yıldız. Bu platformdan da çiftçilerin sorunlarının aktarılmasını bekliyoruz. Yapabileceklerse iktidara çağrıda bulunsunlar gübre, tohum konusunda ciddi destekleme, patates üreticilerinin sorunları, besicilerin sorunları gündeme getirilsin” dedi.