TOBB’un 72’inci Genel Kurulu M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Maliye Bakanı Naci Ağbal, İçişleri Bakanı Efkan Ala, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, bazı eski bakanlar, oda ve borsa başkanları ile diğer davetlilerin katılımıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde gerçekleştirildi. TOBB Genel Kurulu’nda Sivas Ticaret Borsası’nı, TOBB Vergi Komisyonu ve Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Meclis Başkanı İhsan Aksoy, TOBB Üst Kurul Delegeleri Şükrü Aver, Mesut Emeç ve Genel Sekreteri Sema Görcün temsil ettiler.
TOBB 72. Genel Kurulu’nda bir konuşma yapan TOBB Vergi Komisyonu Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu “Komisyonumuzun, dönem içinde yaptığı toplantılarda Türk Vergi Sistemi değerlendirilerek, özel sektörün vergisel alanda karşılaştığı sorunlar görüşülmüş, bunlara ilişkin öne çıkan öneri ve çözüm yollarının Genel Kurulumuz ile paylaşılmasına karar verilmiştir. Öncelikle ifade etmek istiyorum ki; Vergi kanunlarında çok sık aralıklarla yapılan değişiklik ve düzenlemeler sistemi basit ve anlaşılabilir olmaktan uzaklaştırmıştır. Mevzuattaki karmaşıklık mükellefleri zor durumda bırakmaktadır. İdare, yargı ve mükellef arasında görüş ve uygulama farklılıklarına neden olmaktadır.
Biz komisyon olarak konuya bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşılmasını istiyoruz. Hazırlanan taslak metinlerin yasama süreci başlamadan önce Birliğimiz başta olmak üzere taraflar ile paylaşılmasını, hatta bir adım daha öne giderek özel sektörün tasarıların hazırlanma sürecinde yer almasını öneriyoruz.
Gelir Vergisi Kanunu’nun yeniden yazımı çalışmaları kapsamında Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan kanun tasarısı 2013 yılında TBMM’ye sunulmuştur. Tasarı ile Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunları birleştirilerek tek kanun haline getirilmesi istenmektedir. Komisyonumuzun bu konudaki görüşü; iki kanunun birleştirilmesinden vazgeçilerek mevcut yapının korunması yönündedir. Dünya ve Avrupa Birliği uygulamaları da bu yöndedir. Vergi Usul Kanunu vergi mevzuatının Anayasası gibidir. Tüm vergi ve harçlar bu temel kanuna göre düzenlenmekte ve uygulanmaktadır. Bu nedenle Vergi Usul Kanunu yenilenirken Birliğimiz öncülüğünde bir çalışma yapılması ve çağdaş bir usul kanununa geçilmesi sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.