Kıbrıs Barış Harekatı’nın tek gazeteci şehid ve Merzifon Taburu şeditleri Çınarlı Köyünde anıldı
Sivas Özel İdare Genel Sekreteri Kadir Algın, Hafik Kaymakamlığı himayelerinde düzenlenen ‘Şehit Gazeteci Adem Yavuz ve Merzifon Taburu Şehitlerini Anma’ programına katıldı.
Programa; Sivas Milletvekilleri Semiha Ekinci ve Ulaş Karasu, il protokolü, Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hakan Sezerer ve çok sayıda davetli katıldı. Şehit Gazeteci Adem Yavuz’un anıt mezarının çevresine toprakla buluşturulan çiçeklerin ardından program için düzenlenen tören alanına geçildi.
Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Hafik Kaymakamı Kadir Algın, anma programının her yıl devam edeceğini söyleyerek, “İlk defa başlattığımız anma programı inşallah her yıl devam edecek. Bizler de biliyoruz ki en kutsal mesleklerden biri de gazeteciliktir. Bu iki kutsallığı bünyesinde birleştirerek şehadete ermiş Adem Yavuz’a ve şehadete ermiş tüm şehitlerimize selam olsun. Anmak unutmamak önemlidir. Ancak daha da önemlisi şudur ki bu topraklarda adını bildiğimiz kadar bilmediğimiz de birçok isimsiz kahraman bulunmaktadır. Allah hepsinden razı olsun” diye konuştu.
Şehit gazeteci Adem Yavuz’un yeğeni Aydın Yavuz da yaptığı konuşmada, Adem Yavuz’un vatanını, milletini ve sancağını seven bir kişilik olduğunu söyledi.
Hafik Çınarlı köyü Muhtarı Abdullah Sönmez, anma programı yaptıklarını söyleyerek, “1974 yılında Kıbrıs Harekatı’nda şehit olan gazeteci Adem Yavuz’un, bugün birinci anma törenini yapıyoruz. Diğer tarafta ise 1915 yılında doğu cephesine giderken kış nedeniyle gidemeyip Çınarlı köyümüzde kalan ve buradaki bir köy evine yerleşen askerlerimiz var. Kış nedeniyle hastalanıp cepheye gidemiyorlar. Daha sonra bir Ermeni doktor tedavi vaadiyle askerlere zehirli iğne yapıyor. Zehirli iğneyi yaptıran askerler ölmeye başlıyor. Askerlerin arasında sağlıklı sıhhatli bir onbaşı varmış. İğneyi olduktan sonra o da ölünce askerlerin başlarındaki komutan durumdan şüphelenerek Ermeni doktora ben de hastayım bana da iğne yap diyor. Doktor tam iğne yapacağı sıra komutan iğneyi elinden alarak doktora enjekte ediyor ve doktor da ölüyor. Daha sonra iğnenin zehirli olduğu ve askerleri doktorun şehit ettiği ortaya çıkıyor. Gazetecimiz de 1974 savaşında Kıbrıs’a giderek sıkıntılı ve acılı bir şekilde ölüyor” dedi.
Sivas Gazetciler Cemiyeti Başkanı Hakan Sezerer ise burada yaptığı konuşmada “Sivas Gazetciler Cemiyeti olarak gelecek 10 Ocak’ta burada bir anma programı yapacağız. Kıbrıs Barış Harekatında kalleşçe şehit edilen Adem Yavuz ve haince şehit edilen Merzifon taburunu saygıyla anıyoruz. Başta şehit gazetecilerimiz olmak üzere ebediyete göçermiş basın mensubu meslektaşlarıma rahmet diliyorum.” dedi.
CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu ise yaptığı konuşmada Kıbrıs Barış Harekatının mimarı olan dönemin Başbakanı ve CHP Genel Başkanı Merhum Bülent Ecevit’i ve MSP Genel Başkanı Merhum Necmettin Erbakan’ı anarak başladığı konuşmasına şöyle devam etti “1071’de Anadolu kapılarını açan Alparslan bizimdir!
1453’te İstanbul’u fethedip bir çağ açan Fatih Sultan Mehmet bizimdir!
26 Ağustos’da Büyük Taaruz’u başlatıp, 30 Ağustos’ta zaferi kazanan, 9 Eylül’de düşmanı denize döken Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizimdir!” dedi.
Şehit Adem Yavuz Kimdir?
Adem Yavuz (Çınarlı Hafik, Sivas, 1943 – Adana, 26 Ağustos 1974) Türk gazeteci. İlkokulu Çınarlı’da okuyan Yavuz, orta ve liseyi İstanbul’da bitirdi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesinde öğrenimine devam ederken Günaydın Gazetesi’nde Ankara muhabiri olarak gazeteciliğe başladı.
1974 yılında Kıbrıs Harekâtında Anadolu Ajansı Muhabiri iken Kıbrıs’a gitti. ANKA Ajansı muhabiri Gazeteci Adem Yavuz, Rumlar tarafından tutsak edildi ve gözleri bağlıyken ateş edilerek, yaralandı. Yavuz, 26 Ağustos’ta Adana Tıp Fakültesi Hastanesi’nde vefat etti.
İstanbul Gazeteciler Cemiyeti tarafından Çınarlı’da yaptırılan anıt mezara defnedildi. Annesi Elif Yavuz 11 Mayıs 1975 tarihinde Yılın Annesi seçilmiştir.
Adına birçok şiir, türkü yazılan Şehit Gazeteci Adem Yavuz için ayrıca Türkiye’nin birçok yerinde mahalle, sokak ve okul isimlerine verilmiştir.
Bunlardan bazıları,
İstanbul Ümraniye Adem YAVUZ Mahallesi,
İstanbul Ümraniye Adem YAVUZ Sağlık Ocağı,
İstanbul Kağıthane Şehit Adem YAVUZ Ortaokulu,
Sivas Hafik Adem YAVUZ İlkokulu,
Sivas Hafik Adem YAVUZ Yatılı Bölge Ortaokulu,
Adana Yüreğir Gazeteci Adem YAVUZ İlkokulu,
Kocaeli Gebze Adem YAVUZ İlkokulu,
Kocaeli Gebze Adem YAVUZ Ortaokulu,
Gaziantep Şahinbey Şehit Adem YAVUZ İlkokulu,
Gaziantep Şahinbey Şehit Adem YAVUZ Ortaokulu,
Merzifon Tabur
“1915-1916 yıllarında 915. Merzifon Taburu, 1. Dünya Harbi sırasında doğu cephesine sevkiyatlarının kış mevsimine rastlaması nedeniyle, 6-7 ay Çınarlı köyünde konaklamak zorunda kalmıştır ve bu konaklama esnasında hastalanan askerlerin viziteye çıktıkları Ermeni asıllı olan doktorun zehirli iğne yaparak yaklaşık 40 askeri öldürdüğü ve ölen askerlerin buraya defnedildiği biliniyor.