Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde (SCÜ) Kilis 7 Aralık Üniversitesi iş birliğinde Şemseddin Sivasî Anısına düzenlenen “Şehir ve Kimlik” konulu sempozyum başladı.
Sempozyuma, Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, SCÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, SCÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Kılıç, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanları Prof. Dr. Hakan Yekbaş, Prof. Dr. Mehmet Ali Yıldırım, Prof. Dr. Ahmet Yüksel olmak üzere dekanlar, müdürler, il protokolü, 25 üniversiteden 49 akademisyen ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla programa geçildi.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sivas Valisi Dr. Şimşek, “Tarihteki en kadim şehirlerinden birindeyiz. Yüzlerce yıldır yapılıp yıkılan tarihi şehirlerin günümüzdeki sakinleriyiz. Ait olduğumuz kentlerin ruhlarını taşıyoruz. Sivas gibi kadim bir şehirde bu tür konuların bilimsel olarak ele alınması çok önemlidir.” dedi.
Belediye Başkanı Bilgin “Kıymetli şahsiyet, üç büyük veliden biri olan Şemseddin Sivasî, Sivas denilince akla gelen ilk büyük şahsiyettir. Sivas tarih boyunca her zaman bir medeniyet şehri olmuştur. Bizler de bugün şehrimizin tarihi dokusunu korurken projelerimizi bu bağlamda uyguluyoruz. Ruhunu betonlaşmayla kaybetmeyen şehrimiz, insanımızın Anadolu’ya ait ruhunu yansıtıyor.” şeklinde konuştu.
SCÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldız, “2019 yılında Şemseddin Sivasî anısına bir sempozyum düzenleme fikri ortaya çıktı, çünkü 2020 yılında Sivasî’nin 500. doğum yılıydı. Salgın sebebiyle maalesef sempozyumumuzu yapamadık. Bu yıl ilkini Kilis 7 Aralık Üniversitesi’yle ortaklaşa düzenlediğimiz sempozyumu 2023 yılında Kilis’te “Şehir ve Kimlik 2” olarak yapacağız. Şemseddin Sivasî’nin yazmış olduğu eserler pek çok kimsenin ilim irfan sahibi olmasının yolunu açtı. Bizler de Sivas’ımızın maneviyatına nüfuz etmiş Sivasî’yi anmak adına sempozyumu düzenliyoruz.” ifadelerini kaydetti.
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Doğan, “Şehirlerin her birimizin kimliğine benzeyen ruhları vardır. Biz insanların kendi has ruhlarımız ise bazı şehirlerin ruhlarıyla bütünleşir. Her birimizin olduğu gibi benimde aynı ruhu taşıdığım şehirlerim var. Biri benim kendi memleketim Kilis’tir. Sonrasında Samsun’da okumaya gittim ve Samsun benim 2’inci ruhum oldu. Ruhunu taşıdığım üçüncü önemli şehir ise Sivas’tır. Burada 10 yıl görevde bulundum ve bende çok derin izler bıraktı. Öyle inanıyorum ki gözümle gördüğüm pek çok şey Sivas’tan ilham almıştır. SCÜ ile ortaklaşa düzenlediğimiz sempozyum aracılığıyla bu üç şehre selam durmak istiyorum.” dedi.
Program, edebiyatçı-yazar Sadık Yalsızuçanlar’ın “Şehir ve Bilgelik” adlı açış konferansıyla devam etti Sonrasında Rektör Yıldız, Yazar Yalsızuçanlar’a hediye takdimi yapıldı.
Sempozyum 4 Kasımda da devam edecek.