Okul zillerinin çalmasıyla birlikte eğitim-öğretim hayatı başladı. Okuldaki başarıyı artıran en önemli faktörlerden biri de artık hepimizin bildiği gibi yeterli ve dengeli beslenme. Gün boyunca aktif olan, ders dinleyen, koşan, yorulan çocuklarımız için beslenme saati önemli bir kavram. Medicana Sağlık Grubu Diyetisyeni Cansu Arslan beslenme çantaları hazırlanırken dikkat etmemiz gereken noktalara değindi.
Beslenme çantasına her gün mutlaka su eklenmesini ileten Medicana Sivas Hastanesi Diyetisyeni Cansu Arslan “ Hepimizin bildiği gibi su yeri başka bir içecek ile doldurulamayan hayati bir sıvıdır. Dolaşım ve sindirim sistemlerinin çalışmasında etkin olduğu gibi vücudumuzdan atıkların uzaklaştırılmasını da sağlar. Derslerde odaklanmayı artırır. Büyüme-gelişme aktiviteleri için gereklidir. Bu bakış açısıyla “Su hayattır” kavramı doğrudur. Bununla birlikte temizlik de okul hayatında son derece önemlidir. Beslenme çantasının temizliği günlük yapılmalıdır. Beslenme çantasında mutlaka örtü ve ıslak mendil bulunmalıdır. Gerektiğinde çatal eklenebilir ancak bıçak gibi kesici malzemeler kesinlikle bulundurulmamalıdır.” dedi
Beslenme bir ara öğündür
Beslenmenin 2. dersin sonundaki teneffüste yapılan bir ara öğün olduğunu ileten Arslan “Çocukların evde kahvaltı alışkanlığının olması son derece önemlidir. Kahvaltının okul başarısındaki yeri çalışmalarla desteklenmiştir. Ara öğün olarak değerlendirdiğimiz beslenme saatinde ev yapımı kek, süt, elma ya da simit, beyaz peynir, domates-salatalık dilimleri iyi birer beslenme tercihi olarak örnek verilebilir. Hazırladığınız besinlerin miktarını iyi ayarlanmalı, artmayacak şekilde olmasına özen gösterilmelidir.” dedi.
Mevsiminde meyve ve sebzeler koyalım
Beslenme listesinde yer alan yiyecekler dışında sucuk, salam, sosis, döner, kızartma gibi kokulu besinler ile cips, gofret gibi paketli ürünlerin olmamasını ileten Medicana Sivas Hastanesi Diyetisyeni Cansu Arslan “Mevsim meyvelerini soyulmuş ve kesilmiş olarak beslenmeye koyalım. Herkesin evinde olabilecek meyveler olması konusunda hassas davranalım. Hazır meyve suyu almayalım. Onun yerine evde sıkıp koyalım ya da süt, ayran tercih edelim. Hiçbir şey olmazsa meyvenin kendisini ekleyelim. İsteğe bağlı az miktarda kabuksuz kuruyemiş de ilave edebiliriz. Çağımızın sorunu Çocukluk Çağı Obezitesiyle okulda da mücadele etmeye devam edelim. Obeziteye neden olabilecek yüksek şekerli, tuzlu paketli ürünlere, asitli içeceklere çocukların mesafeli kalması gerektiğini bu yaşlarda aktarabilmeliyiz. Tüm bu ilkelere bağlı kalarak sağlıklı, okul başarısı yüksek, yeterli ve dengeli beslenen bir nesil yetiştirmeyi hedeflemeliyiz.” dedi.